top of page

EXPERIMENTUL LUI DAVID HILBERT

În anii '20 matematicianul german David Hillbert a proiectat un celebru experiment de gândire pentru a demonstra cât e de dificil să pricepem conceptul de infinit.

Imaginați-vă un hotel cu un număr infinit de camere și un recepționer de noapte foarte harnic. Într-o noapte, Hotelul Infinit este complet plin, cu toate camerele ocupate cu un număr infinit de oaspeți. Un om intră în hotel și cere o cameră. În loc de a-l refuza, recepționerul de noapte decide să-i ofere o cameră. Cum? Ușor, îl roagă pe ocupantul camerei 1 să se mute în camera 2 și pe cel din camera 2 să se mute în camera 3, și tot așa. Fiecare oaspete se mută din camera „n”, în camera „n+1”. Din moment ce există un număr infinit de camere, există o cameră nouă pentru fiecare oaspete. Astfel, camera 1 este liberă pentru noul client. Procesul se poate repeta pentru orice număr finit de clienți noi.

Dar acum sosește un autocar infinit de mare cu un număr numărabil-infinit de pasageri care doresc camere. „ Infinit Numărabil” sunt cuvintele cheie. Recepționerul îl roagă pe oaspetele din camera 1 să se mute în camera 2. Apoi, îl roagă pe cel din camera 2 să se mute în camera 4 și pe cel din camera 3 să se mute în camera 6, și așa mai departe. Fiecare oaspete se mută din camera „n” în camera „2n”, umplând astfel doar camerele infinite cu număr par. Procedând astfel, el a golit acum toate camerele infinite impare, care pot fi ocupate de oamenii care debordează din autocarul infinit.     

         

Într-o zi se produce și incredibilul. Recepționerul se uită afară  și vede o coadă infinită de autocare infinit de mari, fiecare cu un număr de pasageri numărabil-infinit. Ce să facă?  Își amintește că prin anul 300 Î.Hr. Euclid a demonstrat că există o infinitate de numere prime. Astfel, recepționerul atribuie fiecărui client existent camera cu primul număr prim, adică 2, ridicat la puterea numărului camerei actuale. Deci, ocupantul camerei 7 se mută în camera 2 la puterea 7, care înseamnă camera 128. Recepționerul ia toți pasagerii din primul dintre autocarele infinite și le alocă o cameră cu următorul număr prim, 3, ridicat la puterea numărului care reprezintă locul său din autocar,etc. Din moment ce fiecare din aceste numere are ca factori doar pe 1 și puterile sale naturale ale numerelor sale prime, nu vor exista suprapuneri de camere. Deși vor rămâne multe camere neocupate, cum ar fi camera 6, deoarece 6 nu este puterea niciunui număr prim.

Strategiile recepționerului sunt posibile doar pentru că Hotelul Infinit, deși e un coșmar logistic, poate gestiona doar nivelul cel mai scăzut de infinitate, și anume, infinitul numărabil.    

Dar dacă am avea de-a face cu nivele superioare ale infinitului, cum ar fi cel al numerelor reale, aceste strategii structurate nu ar mai fi posibile căci nu avem cum să includem sistematic fiecare număr.

bottom of page