top of page

ABSTRACTUL

Cel mai concret exemplu al unei mulÈ›imi nenumărabile este mulÈ›imea  Metoda de parcurgere pe diagonală a lui Cantor( demonstrată în capitolul anterior) dovedeÈ™te acest exemplu.

​

Cantor a arătat că, pentru orice mulÈ›ime infinită, formarea unei noi mulÈ›imi alcătuite din toate sub mulÈ›imile mulÈ›imii originale reprezintă o infinitate mai mare decât  mulÈ›imea originală.  Acest fapt dovedeÈ™te că, odată ce ai o infinitate, poÅ£i obÅ£ine oricând una mai mare făcând o mulÈ›ime a submulÈ›imii primei mulÈ›imi. Åži apoi unul È™i mai mare alcătuind o mulÈ›ime a tuturor submulÈ›imii  acesteia È™.a.m.d..  Matematic, orice mulÈ›ime infinită numărabilă care este împărÈ›ită în submulÈ›imi de acelaÈ™i tip constituie o mulÈ›ime cu un cardinal de orin mai mare(), astfel că, realizând mulÈ›imi tot mai mari formate doar din submulÈ›imi, creÈ™te ordinul lui

​

În multitudinea de teorii ale infinitului, cel mai accesibil exemplu este cel al limitelor. În ceea ce priveÈ™te raportarea la infinitul nenumărabil, putem să amintim cazurile fundamentale de nedeterminare ale limitelor de funcÈ›ii :

​​

Iată un set de exemple:

bottom of page